Lins- och tomatsoppa
Idag gjorde jag hemmagjord linssoppa från scratch. Och den är riktigt god, riktigt riktigt god! Det kanske inte riktigt blev soppa, mer som soppgryta. Men det spelar ingen roll. Nyttigt och gott och den räcker i flera dagar. Ibland lagar jag väldigt enkla maträtter, men ibland blir det lite mer avancerade. Jag tänkte därför, lite då och då, lägga upp recepten. Den här soppan funkar utmärkt för studenter. Enkelt och billigt.
 
Ingredienser:
4 dl linser
400 g krossade tomater
1 stor riven morot (ca 2 dl)
3/4 av en purjolök
4 dl vatten
1 tsk hackad färsk ingefära
2 krm kanel
Salt, peppar och paprikakrydda efter smak.
 
Börja med att hacka en halv purjolök och fräs upp i en kastrull med rikligt av olja. Riv moroten och fräs med löken i ca 1 minut. Häll i krossade tomater och låt det bli varm. Tillsätt alla kryddor, även ingefäran och vatten. Låt koka under lock på svag värme i 15 minuter. Smaka av om det behövs mer kryddning. Tillsätt sedan linserna och låt koka under lock i 20 minuter. Smaka av lite då och då för att få den perfekta konsistensen på linserna. Vill ni ha tuggmotstånd så låt soppan koka kortare tid, mindre tuggmotstånd låt den koka längre. Vill ni att det ska likna mer soppa, tillsätt mer vatten och låt koka ytterligare ett par minuter.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress